15. marraskuuta 2012

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa...

Asioita, jotka ovat kummastuttaneet, niin hyvässä kun pahassa:


 · Kaupan kassalla ei ole kunnolla tilaa tavaroiden pakkaamiseen. Pahimmillaan viivakoodin luvun jälkeen myyjä antaa tavaroiden valua alamäkeä pieneen laariin. Jos et ehtinyt pakata omiasi tarpeeksi nopeasti, niin seuraavan asiakkaan tavarat alkaa valua päälle.

· Pienemmissä kaupoissa ei ole kassoilla liukuhihnaa lainkaan.

· Vuokra tulee maksaa käteisellä. Muutenkin pankkisiirtoja käytetään harvoin. Laskuja voi maksaa pankin lisäksi postissa.

· Työpaikallani meidän työntekijöiden käytössä olevista tietokoneista vain kahdessa kolmesta on netti. Mitäs jos jakaisitte myös siihen kolmanteen? Langatonta nettiä ei voida laittaa kuulemman turvallisuussyistä.. se olisi riski.

· Hanoissa on useimmiten nuppi sekä kylmälle että kuumalle vedelle. Omassa kylppärissä on sentään nykyaikanen hana.

· Nuorison englanninkielen taito. Aikuisten kielitaidottomuus jokseenkin ymmärrettävää, mutta osa nuoristakin on yllättävän pihalla. Tätä selittää se, että 5. luokalla voi valita saksan tai englannin. Moni valitsee saksan. Opetuslautakunnalle olisi siis vähän hommia tämän suhteen. Englanti pakolliseksi, kiitos.

· Eräs luokkakaveri varoitteli kommentissaan postaukseeni, että tulen Unkarissa saamaan tarpeekseni poskipusuista. Tässä taisi olla osa legendaa, sillä harvoin poskipusuja unkarilaisten kavereiden kanssa vaihdan, saati sitten töissä.

· Ihmiset moikkailevat usein. Yliopistolla moikataan hissikavereita ja aina kun joku poistuu omaan kerrokseensa heitetään sziat tai hallot.

· Täällä tulee helposti pihiksi. Kaupan viinihyllyllä katselee pulloa, tajuaa sen maksavan yli 1000 forinttia. Ei tulisi edes mieleen ostaa niin kallista. Sehän olisi tosiaan reilu 3€. Viinistä maksaa mielellää 250-600 forinttia eli 85snt-2,1€.

· Ja vielä näihin viineihin liittyen. Todella harvassa pullossa on kierrekorkki. Miksi meillä on niitä Suomessa?

· Keliakia ei ole yleistietoa. Gluteenittomat tuotteet myydään usein erikoisliikkeissä ja diettipuodeissa.

· Marraskuun puolessavälissä on edelleen ruska ja voi kävellä nahkatakki auki!

· Pankkiautomaattista saa 10 000 ja 20 000 forintin seteleitä, mutta useissa paikoissa pyydellään maksamaan mielummin pienemmillä, jos noilla yrittää. Arvot siis ~35€ ja ~70€. Eräänkin kerran vetäisin junassa vahingossa esille kymppitonnin, luullen ottavani pussista tonnin. Siinä sitten koko täysi vaunu kohahti ja konduktööri kyseli silmät pyöreinä olisiko pienempää. Hahaa meinasi hävettää.

· Vaihtarit pitävät suomalaisia rikkaina kuultuaan meidän opintotuista ja palkkatasosta. Toki on selvitetty myös paljonko eläminen meillä vastaavasti maksaa.

· Puhelimeen ladataan rahaa eli saldoa pankkiautomaatilta. Jos näppäilet puhelinnumerosi väärin, napsahtaa rahat jonkun muun sim-kortille.

· Espanjalaiset aikuistuvat todella myöhään. 25-vuotiaina vielä asutaan kotona tai vähintäänkin vanhemmat kustantaa kaiken elämisen.

Tällasta tänään. Palataan!

6 kommenttia:

  1. Voisit tuoda mulle vaikka 10-tonnin tuliaisix. T:I

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus! Paljon hyviä ja mielenkiintosia kohtia :) Joista monia en oikeastaan edes tiennyt entuudestaan!

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoiset faktat, joo nuppi kuumalle ja kylmälle vedelle on hyvin yleistä vanhoissa taloissa ja etenkin Englannissa. Myös Italiassa monet asuu kotona vielä kolmikymppisinäkin koska muuttaamiseen ei vaan ole varaa kun siellä ei makseta asumistukia ja palkatkin on niin minimaaliset kuten myös Espanjassa niin siinä mielessä sen kyllä ymmärtää

    VastaaPoista
  4. Vanha postaus / blogi, mutta pakko kommentoida silti paria kohtaa, elä hermostu (sikäli kuin edes huomaat tätä kommenttia :D)

    Tiesitkö että myös Suomessa prepaideja on mahdollista ladata pankkiautomaatilla? Ja jos näppäilet numeron väärin niin sinne meni raha. Sama jos lataat ärrän tiskillä sitä prepaidia ja annat väärän numeron myyjälle. Maksun jälkeen on paha yrittää saada rahoja oikeaan osoitteeseen.

    Langaton internet-yhteys on paljon turvattomampi kuin piuhalla toimiva. Siihen on suhteellisen helppo päästä ulkopuolisen käsiksi ja sitä kautta arkaluonteisiin tietoihin käsiksi, mikäli osaa yhtään käyttää tietokonetta. Tämä ei toki selitä miksei siihen työpaikkasi yhteen koneeseen ole nettipiuhaa vedetty.. :)

    Ja nuo kauppajutut ja englannin osaamattomuus on kovin yleisiä asioita Euroopassa. Suomalaisilla vain on harhaluulo että kaikkialla pärjää vain englannilla, mikä ei suinkaan pidä paikkaansa. Monessa paikassa englantia paremmin pärjää esim saksalla. Ton kauppajutun takia suurimmassa osassa Euroopan maita käytetään sitä koria johon laitetaan ostokset välittömästi kassan "piippauksen" jälkeen ja siirrytään muualle pakkaamaan. Tätähän Suomessakin Lildillä kokeiltiin, mutta suomalaiset ei ihan tajunneet systeemiä :)

    Mutta hei, halusin vaan antaa kommentin muutamaan kohtaan, kun omaan korvaan särähti kovin :D Kaiken kaikkiaan sulla kuitenkin tuntui olleen kovin kiva ja maailmankuvaa avartava reissu :) Blogisi oli mukava lukea, vaikkakin näin jälkikäteen sen tein :)

    VastaaPoista